CD: 13 faces of the moon
Michiel Buursen 13 Faces of the Moon
Een album vol met sprankelende pianoklanken. Een jaar lang bij elke volle maan heb ik mij laten inspireren om in het moment een piano-improvisatie te spelen. Deze intuïtieve  muziek heeft een meditatief karakter. Contemplatieve muziek, Neoklassieke muziek, jazz en andere muzikale stromingen die mij na aan het hart liggen.

De krachtige volle manen van 2018.

Ik startte de reeks van 13 Faces of the Moon  in december. Achteraf bleek waarom dit klopte, en niet een start in januari, wat meer voor de hand had gelegen. De volle maan van december bleek namelijk de start van een bijzondere triologie: 3 supermanen* op een rij. De 3de volle maan was naast de supermaan ook nog eens een blauwe maan* en een bloedmaan*. Deze 3 bijzondere natuurfenomenen in 1 volle maan kwam voor het laatst 150 jaar geleden voor. In maart hadden we de laatste blauwe maan tot 2020. De Maan van 31 maart was een Blauwe maan. De eerstvolgende is pas weer in 2020. De maan van juli was bijzonder Deze keer is het een hele unieke volle maan. Namelijk de langste maansverduistering van deze eeuw. De zogenaamde bloedmaan.
Michiel Buursen 13 Faces of the Moon
  • 3 supermanen op een rij
  • 1 Super blauwe bloedmaan (kwam 150 jaar geleden voor het laatst voor)
  • langste maansverduistering van de eeuw.
*Een Supermaan komt elke maand wel voor. De afstand tussen de maan en de aarde is dan minimaal.
Blauwe maan dankt zijn naam aan het feit dat het de 2de maan is in dezelfde maand en heeft niets met de kleur te maken van de maan. Dat komt ongeveer eens in de 2,5 jaar voor.Bloedmaan: Hij is rood vanwege de maansverduistering.
Het is een zeldzaam natuurfenomeen dat voor het laatst voorkwam op 30 december 1982.(deze zeldzame volle maan was sinds 30 december 1982 niet meer voorgekomen)

Klik op cd afbeelding om deze te bestellen.

Michiel Buursen 13 faces of the moon

Midden in de nacht muziek maken.

In het holst van de nacht als iedereen ligt te slapen, sluip ik achter de piano. Ik kom helemaal in de vibe van de volle maan. Een maan die staat voor het loslaten. Als klein kind was ik al bevangen door de energie van de volle maan. Het voelde altijd heel speciaal. Zonder dat ik wist dat het volle maan was, of wist waarom. Vanaf mijn pubertijd stapte ik altijd mijn bed uit om dan met koptelefoon op heel zachtjes weg te mijmeren op mijn electrische rhodes piano. Dat waren voor mij magische nachten. En soms kon ik gewoon niet de slaap vatten en lag ik naar het plafond te staren. De energie van de volle maan heeft mij altijd gefascineerd en geïnspireerd.
Michiel Buursen E-sound studio

Ontstaan van de cd.

Dit album is ontstaan tijdens een spontane facebook live video die ik uitzond tijdens een volle maan. En waarbij ik mij helemaal afstemde op wat de energie van de volle maan met me deed. Ik liet me inspireren en het heeft voor mij een helende werking. Enkele maanden later was ik in mijn studio, en  de eerste opname van piano moods by full moon was een feit. Ik vatte het plan dit 1 jaar lang tijdens elke volle maan te doen. Het tijdstip dat ik de eerste keer speelde, was exact het moment waarop de maan het volst was. De 2 de keer werd ik midden in de nacht wakker, en ben het op dat moment gaan opnemen. Ook dit was weer het tijdstip waarop de maan het volst was. Sindsdien ben ik dit principe aan gaan houden. De ene keer was het overdag, terwijl het ook midden in de nacht om 3 uurof 5 uur kon zijn.
Om de serie van de 13 volle manen van een jaar niet te onderbreken, ben ik in juli zelfs even van mijn vakantieplek naar huis gegaan om de speciale supermaan te bespelen.

Oorsprong van de volle maan als inspiratiebron voor muziek

Ik kon amper met mijn voeten bij de pedalen van de piano in de woonkamer van ons ouderlijk huis in Haaksbergen. Ook al waren we thuis met zijn 6-en, kan ik me de momenten dat ik helemaal alleen thuis achter de piano kroop nog goed herinneren. Ik speelde vaak spontaan wat er in me opkwam en liet op die manier de muziek in het moment ontstaan. Dit deed ik naast het spelen van bestaande muziek. Ik speelde vaak klassieke muziek en componeerde ook al zelf te componeren. Ik lag geregeld wakker tijdens de volle maan, en voelde de inspiratie door mijn lijf gieren. En zachtjes kroop ik dan uit bed om op mijn electrische piano met koptelefoon te spelen. Vanaf mijn pubertijd ben ik in aanraking gekomen met jazz. Improviseren op thema’s en schema’s. Afstemmen op de muziek en de mede musici. In tal van bezettingen van solo tot grote ensembles. Jazz, klassiek, Braziliaans, Aziatisch, Raï- muziek uit Noord-Africa. En met artiesten uit binnen en buitenland. De ruimte vrijheid om de ideeën in een flow te laten stromen. Dat zijn voor mij de momenten dat ik mij er helemaal van bewust ben dat ik leef. Daar geniet ik telkens weer van. Ik begeleid mensen bij het beter en vrijer pianospelenen componeren. Onder hen bevinden zich klassieke concertpianisten, professionele gitaristen en drummers die ik heb begeleid bij het componeren van hun eigen cd’s, en een dj, die ik heb kunnen helpen met het ontwikkelen op zijn muzikale pad.
Michiel Buursen 3 faces

Piano spelen in het moment

Het volledig laten ontstaan van de intuïtieve muziek ontstaan in het moment is voor mij dan ook een meer dan logisch vervolg van mijn veelzijdige muzikale bezigheden. De afgelopen jaren ben ik steeds meer terug op het pad, die ik als kleine jongen aan het uitstippelen was. Na vele muzikale omzwervingen die me niet alleen in Nederland op alle podia hebben gebracht, maar ook op bijzondere plekken over de hele wereld, was het de hoogste tijd voor mijn eigen muziek. Talrijke composities uit mijn jonge jaren alsook nieuwe inspiraties heb ik inmiddels weten te vangen op de cd’s die ik zelf heb geiinitieerd en heb uitgebracht. Als musicus speel(de) ik met oa. Rhetta Hughes, Greetje Kauffeld, Denise Jannah, Sister Sledge, Hugh Masekela, Mark Murphy, Deborah Brown, Cheb Douzi, Massada, Mathilde Santing, Edwin Rutten en Ernst Daniel Smid.Ik ben te horen op diverse albums, onder meer met mijn eigen composities, arrangementen en met diverse andere musici. Lees hier mijn uitgebreidere biografie.

De cd is gereleased op 21 decmber 2018 tijdens de Moonfullness sessie die ik geregeld met Esther van Santen tijdens de volle maan organiseer in Hoenderloo.

Lees hier meer over muziek & meditatie

Op 24 april zullen Michiel en zijn muzikale vrienden zijn eigen composities spelen. Deze zijn terug te vinden op zijn verschillende albums. En enkele die in de nabije toekomst op een nieuw album zullen verschijnen. Tijdens het concert is er ruimte voor verhalend samenspel. De composities zijn het vertrekpunt voor de muzikale synergy van de 4 heren. De inspiratie van de muziek zijn bespiegelingen op het dagelijks leven. Serieus en speels gaan improviserend hand in hand. Contemplatief, persoonlijk, homages  dan weer speels, uitbundig, luchtig met een knipoog naar de grote muzikale inspiratiebronnen uit de jazz, klassieke, Braziliaanse en pop muziek. Laat je verassen door de improvisaties van dit muzikale gezelschap. Lees in de blogs hieronder over Michiel zijn muziek en zijn inspiratie.

Luister hier de muziek:

Michiel Buursen & Friends.
Michiel Buursen: piano & keyboards
Taco Nieuwenhuizen-Segaar: bas
Wim Kegel: drums
George Pelupessy: percussie
Michiel Buursen plays Jobim Dualogy
Blog, Inspiratie

Dualogy, Michiel Buursen plays Jobim

Sometimes everything comes together at the same time. The pieces of the puzzle t together, everything seems logical, one thing leads to another and something special arises. Michiel Buursen plays Jobim.About this cd:On the one hand, the idea of doing a pro- ject of...

Ken Ishiwata & Michiel Buursen
Blog, Inspiratie

Marantz

Ken Ishiwata’s 30’th Anniversary (2009.MARANTZ.SACD)To mark the introduction of a new series of Marantz Reference components, the Marantz KI Pearls, this very special hybrid Super Audio CD was created for this occasion. This album of demo-quality tracks was...

20131212 DSC 4869
Blog, Inspiratie

Scheitelen

“Hoe kan dat nou, het lijkt wel of alles vals begint te klinken?” hoor ik enigszins paniekerig in mijn koptelefoon, terwijl ik een Rhodespartij voor de cd Colors of Jazz van Katelijne van Otterloo in de Pouwer Sound studio inspeel. Hmm, dacht ik bij mezelf, dit heb...

Ahmad Jamal & Michiel Buursen 2014
Blog, Inspiratie

Ahmad Jamal

Jazz festival Amsterdam 1990Het was de zomer van 1990. Het eerste jaar van het conservatorium zat erop en de propedeuse was binnen. Het jazzfestival in Amsterdam stond voor de deur. Ik had me opgegeven om als vrijwilliger aan het festival mee te helpen.Verlekkerd...

Michiel Buursen
Blog, Inspiratie

Echo uit het verleden

Hier sta ik stil bij mijn composities tot aan mijn eindexamen van het conservatorium en mijn trio. Alias Monk tot Drils & Skills. De dag van mijn toelatingsexamen in Hilversum in mei 1989, 16 was ik, speelde toen een eigenhandig bluesje. Alias Monk. Samen met...

JD Walter & Michiel Buursen
Blog, Inspiratie

De studio in met een oud huisgenoot

Man in pak. Begin jaren 90 leerde ik JD Walter kennen. De eerste keer dat ik hem zag was in het oergezellige maar oude vervallen barak van het Hilversums conservatorium op de Groest. Ik zat koffie te drinken en zag een jongeman keurig netjes in pak met aktetas...

Michiel Buursen piano
Blog, Inspiratie

audio biografie

Mijn levensverhaal verteld aan de hand van mijn eigen composities uitgebracht op diverse albums.Centre of the innerself: Een proces van muzikale ingevingen. De tracks op dit album zijn heel divers. Waar mijn vorige albums vooral akoestisch zijn, heb ik me op dit...

Michiel Buursen
Blog, Inspiratie

Muziek maken in het moment

Als pianist componist arrangeur heb ik veel projecten samen met diverse mensen gewerkt. Voor dit album was ik helemaal alleen. Ik kon met mijn aandacht volledig naar binnen, naar de muziek gericht. Alle vrijheid en ruimte. Een bijzondere gewaarwording. De stilte...

Wim Kegel
Podcast

Wim Kegel

Michiel Buursen muziek & producties · Podcast Eigen Wijzen Aflevering 7: Wim KegelAflevering 7: Wim Kegel. Hij speelt mee op de albums “Dualogy Michiel Buursen plays Jobim”, “Awakenications”, “Standards At Qubic” Ken Ishiwata’s 30’th Anniversary.Lees hier onder...

Henk Elkerbout Rogier van Otterloo Ferdinand Povel
Blog, Inspiratie

Henk Elkerbout

Bouwen aan je muzikale vocabulaire. Als musici zijn wij schatplichtig aan de generaties voor ons. Ik voel me een bevoorrecht mens om van enkele toonaangevende musici uit de jazzwereld, te hebben mogen leren. Ik zal per persoon een specifieke praktische oefening  er...

Jasper Somsen
Podcast

Jasper Somsen

Michiel Buursen muziek & producties · Podcast Eigen wijzen aflevering 4: Jasper SomsenAflevering 4: Jasper Somsen. Hij speelt mee op de albums "Dualogy Michiel Buursen plays Jobim", "Awakenications", "Standards At Qubic"Lees hier onder alle berichten waar...

Michiel Buursen keyboards
Blog, Inspiratie

Piano, Rhodes, plug-ins en analoge synts

Je ziet mij het meest achter een mooie vleugel of piano. Op de meeste albums bespeel ik deze dan ook. Ik bespeel ook nog meer. Over die diverse instrumenten hier nu mijn verhaal. https://youtu.be/u7314DcXyMY Rhodes Vanaf mijn 5de was er bij ons in huis een piano....

Michiel Buursen
Blog, Inspiratie

Centre of the Innerself (CD)

Qubic Music is een samenwerking van soundengineer Jasper Bom en musicus Michiel Buursen. Samen zijn ze in 2014 gestart met de drieluik Qubic Music presents. Centre of the innerself is de 3de in de rij. De andere 2 zijn: JD Walter & Michiel Buursen trio :...

Qubic Music presents
Blog, Inspiratie

Qubic Music drieluik

Qubic Music. Een samenwerking tussen geluidstechnicus Jasper Bom en musicus Michiel Buursen. Wat begon als een experiment, mondde uit in een 3 luik. Samen met 10 musici hebben wij dit in 3 unieke albums weten te vangen.“Centre of the innerself” Dit album bestaat...

Michiel Buursen trio Jasper Somsen Wim Kegel
Inspiratie

Thelonious Monk 100 jaar

Als puber raakte ik verslingerd aan de jazz, naast klassieke muziek, die mij tot mijn tienerjaren de liefde voor de muziek heeft gebracht. 1 van de momenten die me altijd bij zal blijven, is een repetitie bij Torsten, de bassist van 1 van mijn jazz ensembles. Hij...

zonsopkomst Bodrum Michiel Buursen
Blog, Inspiratie

What if

What if... (in memory of my little big sister) Composition film, script, editing by Michiel Buursen. What if .... you were here on this earth today? As the fifth child of my father and mother. Would you have a family of your own? Would you travel around the globe...

Vecht Weesp Michiel Buursen
Blog, Inspiratie

Tonny & Tommie

Lieve Thomas Posthuma, bedankt voor je lieve vriendschap, je zit voor altijd in mijn hart. Ik koester de mooie herinneringen. Je bent nu weer bij je grote liefde Tonny, stralend als 2 sterren aan de hemel. Gisteren hebben we tijdens de uitvaart afscheid van je...

kasteel groeneveld zonsondergang Michiel Buursen
Reflections of light

her-inneren

In het heden kan je verrast worden door iets dat je weer herinnert aan een parel uit het verleden. Iets dat altijd aanwezig is, maar ergens ver weg in je on(der)bewustzijn weggestopt zit. Dat had ik met deze compositie. Ik had hem op mijn 21ste gecomponeerd, en...

Vathorst polder zonsondergang Michiel Buursen
Reflections of light

inkak momentje?

Na een dag in de studio opnames te hebben gemaakt samen met andere musici was ik nog even voor mijn solo album State of Mine aan het spelen geslagen. Ik zou even een hapje thuis gaan eten en dan zou ik met Jasper Bom nog even wat voor een jingle inspelen. Eenmaal...

Herfst bij kasteel Groeneveld
Reflections of light

Echoes from a lost generation

Landgoed Groeneveld in herfstkleuren.De bladeren verkleuren en vallen van de boom. Een prachtig schouwspel die de cycles van de natuur in seizoenen aan ons kado geeft. In de herfst is het een kwestie van loslaten. De muziek waar ik de videoclip op gemonteerd heb...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This