de Kunst van het leven
Michiel Buursen

Ik werd een tijdje geleden benaderd door de organisatie van 033 fotostad. Fotograferen is een hobby van me, en ik draag deze kunstenaars en club een warm hart toe. Muziek & fotografie vormen een gouden match.

Tijdens de opening van het seizoen speelde ik piano en werd ik gekoppeld aan fotografe Aylin van den Houten. Wij kregen de opdracht samen aan één project te werken en dan foto’s te presenteren tijdens een 20 minuten durend gesprek in de fotografen bijeenkomst ‘sluitertijd.’ Het mondde uit in een fantastische periode waarin het leven zich in alle facetten liet zien. We wilden afspreken onder een bakkie koffie om een en ander te bespreken. Aylin zou daarna meegaan naar een optreden. Maar onze agenda’s zaten vol; beide opgroeiende kinderen en overlappende werktijden. En door ongelukkige omstandigheden blesseerde ik mijn duim, en werd ik ook nog eens geveld door de griep. Afspreken ging dus niet lukken.

de sleutel van het Hammetje

Alles ging via de mail, de app en telefoon. En telkens zagen we weer nieuwe mogelijkheden om het project vorm te geven. Mijn grote wens was om een voor publiek ontoegankelijke, mysterieuze plek (om de hoek van waar ik woon) te fotograferen. Via haast ondoorgrondelijke wegen bij diverse instanties en gemeente bemachtigden we voor die ene zaterdagochtend de sleutel van de plek die ooit als levenskunstwerk van een artiest ontstond: het Hammetje in Vathorst. Grappig hoe zo’n project gaandeweg vorm krijgt. Aylin wilde eerst kijken bij een optreden, Maar mijn duim gooide roet in het eten. In eerste instantie hadden we “key of life” als thema. En gedurende het project vorm kreeg en bepaalde processen in het leven voortschrijdend inzicht gaven, veranderde het in “de Kunst van het Leven.” Hier de oorspronkelijke tekst die ik maakte voor Key of Life: Art of life, living art, kunst van het leven als een levenskunstenaar. Bij het Hammetje is het levenskunstwerk van Willem Ham het ‘kasteel’ dat heeft gebouwd van oude bouwmaterialen. En Aylin en ik kregen  samen de sleutel van deze onneembare vesting in handen. Dat is het verhaal waarmee wij aan de slag gingen.

Key of life

Iedereen heeft zijn eigen sleutel voor het leven. En door te doen waar jij goed in bent en wat bij jou past, maak je het verschil voor jezelf. Een leven met alles erop en eraan. Van Liefde, angst, leven en dood. En als je alles weet te omarmen kan je echt zeggen:

 Ik ben

Dat is de *sleutel*. Door je eigen leven te leiden kan je een voorbeeld voor anderen zijn.
“You’d be better of being yourself”

(Ahmad Jamal)

Ahmad’s gift

Michiel Buursen

Ahmad Jamal, Dave Bowler, James Cammack, Michiel Buursen Concertgebouw Amesterdam 1990

Voordat Aylin foto’s ging maken, vertelde ik haar over een bijzonder cadeau dat ik eens kreeg van een bevriende pianist, componist, Ahmad Jamal. Ik had een compositie voor hem geschreven en als cadeau kreeg ik één uit een set van twee Chinese kogels, waarmee hij voor een concert altijd zijn vingers opwarmt. Door mij er één van te geven, benadrukte hij de verbondenheid tussen ons. Op de foto is deze kogel te zien, evenals een deel van de compositie. Het nummer staat op het album Awakenications, waarop het opnieuw ontwaken van mijn missie hier op aarde om mijn muziek te manifesteren centraal staat. Lees hier het hele verhaal over de ontmoeting.

Ahmad Jamal & Michiel Buursen 2014
Aylin verdiepte zich in wat mijn passie, liefde, visie en missie is en ze had een moodboard gemaakt. Ik mocht verschillende setjes kleding meenemen en draaide mijn eigen muziek op de door ons gecreëerde set. Het idee van bladmuziek als origami roos (knutselen is niet mijn sterkste kant) mondde uit in het geheim van de blauwe kip. En de sleutel van het leven, die voor iedereen weer anders is en waar alleen jij de code van kent. Het leven als kunstenaar. Levenskunstenaar. Die zaterdag begon een beetje regenachtig en de ochtend ontspon zich aan het water bij het Hammetje met zwermen aalscholvers en andere beesten die in dit beschermde natuurgebied leefden. De kippen en hanen liepen er vrij rond, de ruïne die als een vale tuin aandeed werd even van de hekken ontdaan. De gestapelde houtblokken dienden als podium voor zowel de fotografe als het model. De tipitent en de vuurcirkel dienden als decor voor meditatie en ontspanning.
En een compositie uit mijn pubertijd werd symbool voor het loslaten wat niet meer dient in het leven, iets wat je heeft gemaakt tot wie je bent en staat voor alle inzet, arbeid en wilskracht om te komen waar je wilt zijn. Door deze met vuur te laten oplossen en terug te geven aan de natuur komt deze weer vrij als energie voor nieuwe kunstwerken, composities en uiteindelijk ook deze foto die Aylin maakte van dit moment.
“Zo, we zijn klaar voor Sluitertijd” waren haar woorden. “Wil je daar nog even gaan zitten? En neem daarbij ook het boeddha beeldje van je oma mee, dan maak ik nog wat foto’s die in jouw verhaal passen.”
Het was een mooie ontmoeting van mensen die de (levens) kunstenaar in elkaar herkennen. De kunstwerken van Aylin zijn betoverend, verfrissend en vertellen vele verhalen. Door ze te bundelen vertellen ze telkens een ander verhaal. Op naar nieuwe mogelijkheden, ontmoetingen en nieuwe samenwerkingen. We laten het oude los en krijgen het nieuwe ervoor terug.
Kunstenaars hebben door de eeuwen heen al bewezen hun kunsten te vertonen.En zullen dit altijd blijven doen. Steun de kunsten en maak het leven een stuk aangenamer voor iedereen.

Het geheim van de blauwe kip.

Ik was 15, speelde in een big band, had een eigen jazz trio, speelde in de popband change en had klassiek pianoles. Nog een andere big band mocht ik van mijn ouders niet doen. Ik ademde toen al muziek en zou naar het conservatorium gaan. Maar ja, leren voor de havo kwam een beetje in het gedrang. Met Change hadden we net op de mavo een optreden gehad en ik was blij op de culturele havo te zitten. Zoveel kunst

813ED14A BCE3 42DA BD25 8378DE8F0B02enaars die dat de rest van hun leven zouden blijven doen. Ik doubleerde voor de 2e keer. Dit hield in dat ik naar de mavo mocht. Balen. Daar zat wel mijn maatje Daniël Mouthaan die helaas niet in de popband Change zat. Hij had zondagsrust. Dat was precies de dag dat wij repeteerden. Gelukkig speelden we wel samen. En er zat een hele leuke meid uit Boekelo op die school, Maureen Bannink. Zij speelde saxofoon. Op dinsdag organiseerden wij na schooltijd een muziekmiddag met die twee. Ik durfde haar nooit te vertellen dat ik verliefd op haar was, daar was ik te schijterig voor. Ik schreef wel allemaal muziek. Zo ook Blue Chicken. Componeren ging me makkelijk af sinds mijn 8e, titels verzinnen werd ik later beter in (Bim bam boem ballade was de eerste titel toen ik 8 was, gebaseerd op de linkerhand van het populaire Ballade pour Adeline). Blue chicken kon nooit beklijven. Alias Monk is rond dezelfde tijd geschreven en daarmee haalde ik het conservatorium. Het is de oudste compositie op het album AwakenicationsAwakenications uit 2014. Het album dat staat voor het herinneren waarvoor ik hier op aarde ben. Ahmad’s gift staat ook op dit album. De kunst van het leven. Blue chicken staat voor 1 van de sleutel momenten in mijn leven. Ondanks dat ik op de mavo zat en niet alles leek te lukken, hoort het wel allemaal bij het leven. En ben ik uiteindelijk als jongste student aan het conservatorium in Hilversum afgestudeerd.
20191115 243A537E 123C 4045 A474 D9E1CC4D59E1
Dankzij mijn vader, die meteen in mogelijkheden dacht, du moment ik van de havo naar de mavo verhuisde. Samen gingen wij op zoek naar de weg om mijn dromen te leven en mijn eigen pad te bewandelen.
De kracht van het bundelen.
Dank je wel lieve papa.
Michiel Buursen
Michiel Buursen
PS: Het geheim van de kip heeft even wat verbindingen uit het verleden aangeroerd en ik geloof dat ik het druk krijg met kopjes koffie drinken met meerdere bff’s en onbeantwoorde liefdes.
Dit is niet in waarde uit te drukken. Dat is de nieuwe manier van samenwerken. O, en ik kan legio van voorbeelden geven waarin andere mensen dit ook doen. Zo uniek ben ik niet. En dit gebeurd ook al eeuwen, generaties lang. Ik hoef alleen maar naar mijn eigen families te kijken.
Michiel Buursen
Michiel Buursen

Lees hier de verwante berichten.

Ahmad Jamal

Ahmad Jamal

Jazz festival Amsterdam 1990Het was de zomer van 1990. Het eerste jaar van het conservatorium zat erop en de propedeuse was binnen. Het jazzfestival in Amsterdam stond voor de deur. Ik had me opgegeven om als vrijwilliger aan het festival mee te helpen.Verlekkerd...

Echo uit het verleden

Echo uit het verleden

Hier sta ik stil bij mijn composities tot aan mijn eindexamen van het conservatorium en mijn trio. Alias Monk tot Drils & Skills. De dag van mijn toelatingsexamen in Hilversum in mei 1989, 16 was ik, speelde toen een eigenhandig bluesje. Alias Monk. Samen met...

Op 24 april zullen Michiel en zijn muzikale vrienden zijn eigen composities spelen. Deze zijn terug te vinden op zijn verschillende albums. En enkele die in de nabije toekomst op een nieuw album zullen verschijnen. Tijdens het concert is er ruimte voor verhalend samenspel. De composities zijn het vertrekpunt voor de muzikale synergy van de 4 heren. De inspiratie van de muziek zijn bespiegelingen op het dagelijks leven. Serieus en speels gaan improviserend hand in hand. Contemplatief, persoonlijk, homages  dan weer speels, uitbundig, luchtig met een knipoog naar de grote muzikale inspiratiebronnen uit de jazz, klassieke, Braziliaanse en pop muziek. Laat je verassen door de improvisaties van dit muzikale gezelschap. Lees in de blogs hieronder over Michiel zijn muziek en zijn inspiratie.

Luister hier de muziek:

Michiel Buursen & Friends.
Michiel Buursen: piano & keyboards
Taco Nieuwenhuizen-Segaar: bas
Wim Kegel: drums
George Pelupessy: percussie
Michiel Buursen plays Jobim Dualogy
Blog, Inspiratie

Dualogy, Michiel Buursen plays Jobim

Soms komt alles samen op het juiste moment. De puzzelstukjes vallen op hun plaats, alles lijkt logisch, het een leidt tot het ander en er ontstaat iets bijzonders. Michiel Buursen plays Jobim.Over deze cd Aan de ene kant was er het idee om een project te doen rond...

Ken Ishiwata & Michiel Buursen
Blog, Inspiratie

Marantz

Ken Ishiwata’s 30’th Anniversary (2009.MARANTZ.SACD)To mark the introduction of a new series of Marantz Reference components, the Marantz KI Pearls, this very special hybrid Super Audio CD was created for this occasion. This album of demo-quality tracks was...

20131212 DSC 4869
Blog, Inspiratie

Scheitelen

“Hoe kan dat nou, het lijkt wel of alles vals begint te klinken?” hoor ik enigszins paniekerig in mijn koptelefoon, terwijl ik een Rhodespartij voor de cd Colors of Jazz van Katelijne van Otterloo in de Pouwer Sound studio inspeel. Hmm, dacht ik bij mezelf, dit heb...

Ahmad Jamal & Michiel Buursen 2014
Blog, Inspiratie

Ahmad Jamal

Jazz festival Amsterdam 1990Het was de zomer van 1990. Het eerste jaar van het conservatorium zat erop en de propedeuse was binnen. Het jazzfestival in Amsterdam stond voor de deur. Ik had me opgegeven om als vrijwilliger aan het festival mee te helpen.Verlekkerd...

Michiel Buursen
Blog, Inspiratie

Echo uit het verleden

Hier sta ik stil bij mijn composities tot aan mijn eindexamen van het conservatorium en mijn trio. Alias Monk tot Drils & Skills. De dag van mijn toelatingsexamen in Hilversum in mei 1989, 16 was ik, speelde toen een eigenhandig bluesje. Alias Monk. Samen met...

JD Walter & Michiel Buursen
Blog, Inspiratie

De studio in met een oud huisgenoot

Man in pak. Begin jaren 90 leerde ik JD Walter kennen. De eerste keer dat ik hem zag was in het oergezellige maar oude vervallen barak van het Hilversums conservatorium op de Groest. Ik zat koffie te drinken en zag een jongeman keurig netjes in pak met aktetas...

Michiel Buursen piano
Blog, Inspiratie

audio biografie

Mijn levensverhaal verteld aan de hand van mijn eigen composities uitgebracht op diverse albums.Centre of the innerself: Een proces van muzikale ingevingen. De tracks op dit album zijn heel divers. Waar mijn vorige albums vooral akoestisch zijn, heb ik me op dit...

Michiel Buursen
Blog, Inspiratie

Muziek maken in het moment

Als pianist componist arrangeur heb ik veel projecten samen met diverse mensen gewerkt. Voor dit album was ik helemaal alleen. Ik kon met mijn aandacht volledig naar binnen, naar de muziek gericht. Alle vrijheid en ruimte. Een bijzondere gewaarwording. De stilte...

Wim Kegel
Podcast

Wim Kegel

Michiel Buursen muziek & producties · Podcast Eigen Wijzen Aflevering 7: Wim KegelAflevering 7: Wim Kegel. Hij speelt mee op de albums “Dualogy Michiel Buursen plays Jobim”, “Awakenications”, “Standards At Qubic” Ken Ishiwata’s 30’th Anniversary.Lees hier onder...

Henk Elkerbout Rogier van Otterloo Ferdinand Povel
Blog, Inspiratie

Henk Elkerbout

Bouwen aan je muzikale vocabulaire. Als musici zijn wij schatplichtig aan de generaties voor ons. Ik voel me een bevoorrecht mens om van enkele toonaangevende musici uit de jazzwereld, te hebben mogen leren. Ik zal per persoon een specifieke praktische oefening  er...

Jasper Somsen
Podcast

Jasper Somsen

Michiel Buursen muziek & producties · Podcast Eigen wijzen aflevering 4: Jasper SomsenAflevering 4: Jasper Somsen. Hij speelt mee op de albums "Dualogy Michiel Buursen plays Jobim", "Awakenications", "Standards At Qubic"Lees hier onder alle berichten waar...

Michiel Buursen keyboards
Blog, Inspiratie

Piano, Rhodes, plug-ins en analoge synts

Je ziet mij het meest achter een mooie vleugel of piano. Op de meeste albums bespeel ik deze dan ook. Ik bespeel ook nog meer. Over die diverse instrumenten hier nu mijn verhaal. https://youtu.be/u7314DcXyMY Rhodes Vanaf mijn 5de was er bij ons in huis een piano....

Michiel Buursen
Blog, Inspiratie

Centre of the Innerself (CD)

Qubic Music is een samenwerking van soundengineer Jasper Bom en musicus Michiel Buursen. Samen zijn ze in 2014 gestart met de drieluik Qubic Music presents. Centre of the innerself is de 3de in de rij. De andere 2 zijn: JD Walter & Michiel Buursen trio :...

Qubic Music presents
Blog, Inspiratie

Qubic Music drieluik

Qubic Music. Een samenwerking tussen geluidstechnicus Jasper Bom en musicus Michiel Buursen. Wat begon als een experiment, mondde uit in een 3 luik. Samen met 10 musici hebben wij dit in 3 unieke albums weten te vangen.“Centre of the innerself” Dit album bestaat...

Michiel Buursen trio Jasper Somsen Wim Kegel
Inspiratie

Thelonious Monk 100 jaar

Als puber raakte ik verslingerd aan de jazz, naast klassieke muziek, die mij tot mijn tienerjaren de liefde voor de muziek heeft gebracht. 1 van de momenten die me altijd bij zal blijven, is een repetitie bij Torsten, de bassist van 1 van mijn jazz ensembles. Hij...

zonsopkomst Bodrum Michiel Buursen
Blog, Inspiratie

What if

What if... (in memory of my little big sister) Composition film, script, editing by Michiel Buursen. What if .... you were here on this earth today? As the fifth child of my father and mother. Would you have a family of your own? Would you travel around the globe...

Vecht Weesp Michiel Buursen
Blog, Inspiratie

Tonny & Tommie

Lieve Thomas Posthuma, bedankt voor je lieve vriendschap, je zit voor altijd in mijn hart. Ik koester de mooie herinneringen. Je bent nu weer bij je grote liefde Tonny, stralend als 2 sterren aan de hemel. Gisteren hebben we tijdens de uitvaart afscheid van je...

kasteel groeneveld zonsondergang Michiel Buursen
Reflections of light

her-inneren

In het heden kan je verrast worden door iets dat je weer herinnert aan een parel uit het verleden. Iets dat altijd aanwezig is, maar ergens ver weg in je on(der)bewustzijn weggestopt zit. Dat had ik met deze compositie. Ik had hem op mijn 21ste gecomponeerd, en...

Vathorst polder zonsondergang Michiel Buursen
Reflections of light

inkak momentje?

Na een dag in de studio opnames te hebben gemaakt samen met andere musici was ik nog even voor mijn solo album State of Mine aan het spelen geslagen. Ik zou even een hapje thuis gaan eten en dan zou ik met Jasper Bom nog even wat voor een jingle inspelen. Eenmaal...

Herfst bij kasteel Groeneveld
Reflections of light

Echoes from a lost generation

Landgoed Groeneveld in herfstkleuren.De bladeren verkleuren en vallen van de boom. Een prachtig schouwspel die de cycles van de natuur in seizoenen aan ons kado geeft. In de herfst is het een kwestie van loslaten. De muziek waar ik de videoclip op gemonteerd heb...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This