Skip to main content

Lex Jasper

By januari 8th, 2020Blog, Inspiratie, Podcast

Lex Jasper.

Als jongen van 10 speelde hij met het mooie weer niet buiten maar hoorde hij op de net in huis gearriveerde televisie Erroll Garner Some of these days spelen. En dat moment heeft de rest van zijn leven bepaald. In diezelfde periode hoorde hij Oscar Peterson en Bill Evans. Het begin van een leven vol muziek was een feit. Via Big Band 67, waar hij voor het eerst leerde arrangeren, ging hij naar Hilversum waar hij na zijn diensttijd  oa. in het Vara dansorkest en het Kro huisorkest terecht kwam. En later nog voor het Metropole orkest. Hij werd als opvolger van Rob van Kreefeld gevraagd door Paul van Vliet, waar hij de hele wereld mee overtrok. Later werkte hij met Martine Bijl. In de jaren 80 mocht hij met een orkest en de ritme sectie van Oscar Peterson zijn dromen uit laten komen met het album Lexpression. Met Rita Reys (waar hij na de dood van diens echtgenote Pim Jacobs, vaste begeleider van werd.) nam hij zijn arrangementen voor strijkers en trio op in London, met als bewonderende toehoorden Barbara Streisand, die tegelijkertijd haar album Yentl in een andere studio in hetzelfde gebouw opnam. In deze periode was Lex verbonden als Hoofdvakdocent aan de conservatoria in Hilversum (tot 1990) en Utrecht.  Meer dan 800 arrangementen schreef hij, en vanaf de jaren 90 werkte hij voor diverse orkesten in Duitsland, Engeland en Scandinavische landen, en nog meer. Talloze opnames zijn daar nog van terug te vinden. Ook onder zijn eigen naam heeft hij oa. voor het label Limetree gramophone platen en cd’s gemaakt. Samen met zijn muzikale vrienden waar hij al 50 jaar trouw mee speelt, waaronder Edwin Rutten, Greetje Kauffeld, Edwin Corzilius en Frits Landesbergen. Zijn nieuwste album “Notes from the Netherlands“, een verwijzing naar meerdere betekenissen van Notes, als in muzieknoten, aantekeningen, en statements, is op initiatief van bassist met zijn Groningse verleden Frans van Geest. (bassist van Michiel Buursen trio 1993-1994, hij speelde op mijn eindexamen).

Sleutelmomenten van Lex Jasper Top 3 :

  1.  Erroll Garner: Some of these days
  2. Oscar Peterson: Someday my prince will come (+Nelson Riddle orchestra) 
  3. Bill Evans: My Bells (+Claus Ogerman orchestra)

(alle 3 de nummers staan op deze youtube afspeellijst na elkaar)

Op de koffie.

Lex wordt door een ouder echtpaar van rond de 90 uitgenodigd voor een kopje koffie. Tijdens dat bezoek haalt de dame een album uit de kst van Lex, en ze wil die aan hem overhandigen. Vol verbazing kijkt hij ernaar. Dit collectors item is in Japan meer dan 100,- waard.  Het album wordt snel weer opgeborgen, en zo kwam Lex echt op de koffie.

 

Playlist met 100 arrangementen van Lex Jasper.

Met oa. zijn favouriete albums met Ernestine Anderson en Bobby Shew. Beide met het Metropole orkest.

Het nieuwste album van Lex met Frans van Geest en Vincent Koning.

A dream come true.

Lex mocht een album opnemen met complete vrijheid stukken kiezen, arrangeren met een orkest, en de ritme sectie van Oscar Peterson, zoals zijn lievelingsstuk “Someday myPrince will come” Nelson Riddle Orchestra waar alles op en in zit. Rogier van Otterloo dirigeerde.

      Bewondering van een wereldster.

Terwijl Lex met zijn arrangementen voor strijkers en het Pim Jacobs trio in de studio in Engeland haar album opnam, stond in de deuropening iemand te genieten van de klanken die tot haar kwamen. Ze had even pauze voor haar eigen opnames in de studio in hetzelfde gebouw. de zangeres was niemand minder dan Barbara Streisand, en het album wat ze opnamen was Yentl.

Zo Lex, zoals we je kennen. Een wereldpianist,componist en arrangeur, met een grote dosis humor. En dat terwijl hij gewoon de tune van Avro’s service salon speelt.

 

Als musici zijn wij schatplichtig aan de generaties voor ons. Ik voel me een bevoorrecht mens om van enkele toonaangevende musici uit de jazzwereld, te hebben mogen leren. Ik zal per persoon een specifieke praktische oefening  er uit lichten, om met jou te delen. Henk Elkerbout, Rob Madna, Jan-Laurens Hartong, Lex Jasper, Ahmad Jamal, Mulgrew Miller.

info@michielbuursen.nl