Skip to main content

liner notes 2.0

By januari 6th, 2020Blog, Inspiratie, Podcast

De tijd waarin we leven wordt wel het informatie tijdperk genoemd genoemd. Als we iets willen weten zoeken we dat op. Als er iets is gebeurd zijn we binnnen no time op de hoogte. Decennia geleden ging je op onderzoek uit voor informatie. Zo ook met muziek. Op ontdekkingsreis. Je had een plaat die je te gek vond, bevatte een schat aan informatie waardoor je weer een volgende plaat vond. Je zag een plaat met bv. Dezelfde pianist als op de vorige langspeelplaat. Of tussen de linernotes las je over een bepaald ander album.

Is het niet super dat je een lp hoes in je handen hebt en aan de achterkant alle informatie tot je neemt. Die voor een nog diepere beleving zorgen tijdens het luisteren? Over de ontwikkeling van muziek luisteren door de jaren heen schreef ik jaren terug al een blog, die je hier kan lezen.

Wie spelen er allemaal mee? Welke studio is het opgenomen? Wie zaten er achter de knoppen? Wie zijn de componisten, arrangeurs? Toch wezenlijke informatie die  bij de digitale muziekservers ver te zoeken is.

Als je vandaag de dag muziek gaat luisteren bij spotify, deezer of andere streamingdiensten vind je weinig tot geen achtergrond bij een track. Ik zeg bewust track. Veel mensen luisteren niet eens meer een heel album.

Een voordeel van digitaal muziek luisteren is dat je kamer niet bezaaid met cassettebandjes, cd’s of lp’s bezaaid ligt.

Bij het tot stand komen van albums, gaat een proces vooraf. Een volgorde, een opbouw, titels, toonsoorten, sferen, stijlen. Noem maar op. En achter alle muziek gaan verhalen schuil. Dat maakt een album uniek. De samenhang van alles. Alles komt samen in 1 vorm, die liever niet geshuffeld wil worden.

Voor mij de reden om bij mijn albums de verhalen op te tekenen. Dat doe ik middels blogs en video’s op mijn site.
En ook wil ik je de gelegenheid bieden om kennis te maken met de musici en andere inspirerende mensen waarmee ik samenwerk.

Daarom ben ik begonnen met de podcast reeks “Eigen Wijzen”.

Thelonious Monk 100 jaar

| audiobiografie, His(s)tory, Inspiratie | No Comments
Als puber raakte ik verslingerd aan de jazz, naast klassieke muziek, die mij tot mijn tienerjaren de liefde voor de muziek heeft gebracht. 1 van de momenten die me altijd…

Scheitelen

| audiobiografie, Inspiratie | No Comments
"Hoe kan dat nou, het lijkt wel of alles vals begint te klinken?" hoor ik enigszins paniekerig in mijn koptelefoon, terwijl ik een Rhodespartij voor de cd Colors of Jazz…

Piano, Rhodes, plug-ins en analoge synts

| audiobiografie, Blog, His(s)tory, Inspiratie | No Comments
De keyboards op het album Centre of the Innerself Je ziet mij het meest achter een mooie vleugel of piano. Op de meeste albums bespeel ik deze dan ook. Ik…

Album “Centre of the Innerself

| audiobiografie, Blog, His(s)tory, Inspiratie, Kunst van het leven | No Comments
Album gelanceerd op 15 september 2017. Qubic Music is een samenwerking van soundengineer Jasper Bom en musicus Michiel Buursen. Samen zijn ze in 2014 gestart met de drieluik Qubic Music…

Leave a Reply

info@michielbuursen.nl