Lyle Mays - Michiel Buursen

Lyle Mays

By februari 11th, 2020Blog, Inspiratie
Wat doe je als je een muziekstuk zo gaaf vindt en je die wilt spelen, te moeilijk is om even “uit het hoofd” aan te leren, en er geen bladmuziek van is? Dan maak je die zelf maar. Dat gebeurde mij in tijdens mijn studie aan het conservatorium in Hilversum. Ik hoorde de cd van Lyle Mays, met daarop oa. Een compositie van zijn hand met een Braziliaanse vibe, chorinho genaamd. Vernoemd naar de Braziliaanse stijl choro. (Chorinho, betekent kleine choro) ik was helemaal gegrepen door dit stuk. De verfijnde melodie op Rhodes gedubbeld met piano. En de stuwende linkerhand die haast niet bij te houden is om te spelen. Ik heb dit netjes uitgewerkt in mijn oude Atari, met score perfect. Een programmaatje om bladmuziek te maken.

Een grote inpiratiebron was Lyle Mays voor mij en vele andere musici. Hij stond beter bekend als de pianist/keyboard speler van Pat Metheny. Eind jaren 80 en de jaren 90 maakten zij baanbrekende albums samen. De Sound was authentiek en onmiskenbaar. De Sounds die hij uit zijn arsenaal aan synthesizers haalde, waren direct aan hem te linken. En nu nog worden bepaalde namen in nieuwe synts aangeduid als “Lyle” Sounds. Vooral zijn fluit “leadsound” is uit duizenden te herkennen. Met zijn creatieve spel, harmonieën en opvatting, was hij een voorbeeld voor velen. Hij heeft een aantal bijzondere eigen albums uitgebracht, met top musici. 

Onderstaande video’s hebben mij overgehaald deze top software synthesizer plug-ins aan te schaffen. En gebruik ze nog steeds in mijn set-ups en op mijn albums.

Hier is muziek die Lyle voor een prachtige documentaire maakte over het Mustang (Hymalaya) gebergte in Nepal. Waar Esther van Santen oa. haar bijzondere klankschalen vandaan haalt.

Enkele live opnames van Lyle op youtube.

Op 10 februari 2020 op 66 jarige leeftijd is Lyle heengegaan. Ons gelukkig achtergelaten met zijn muzikale lecasy. 

info@michielbuursen.nl