lions gate portal
Lions gate portal Michiel Buursen

Het is bijna middernacht. Na een serie met Lieke op netflix te hebben gekeken, bedacht ik naar zolder te gaan om af te stemmen op de energie van de speciale leeuwenpoort van dit jaar. Precies 10 jaar geleden heb ik op 8-8-2008 ook een compositie gemaakt. “Galactic Meditation” genaamd. Ik heb wel wat met data en nummers. Lieke heb ik leren kennen op 2-3-(200)4 en we zijn op 5-6-(200)7 getrouwd. Together One op 2-3-4-5-6-7. Gewoon bijzonder, bijzonder gewoon. Dat is ons motto.

 

Daar zat ik op zolder. Ik dacht eerst de wekker te zetten en dan om 8:08 uur te gaan starten. Leuk “bedacht”. Maar mijn gevoel leidde me nu al naar boven. Ik zette de computer en alle toetsenborden aan. Ik begon maar eens met het bepalen van de sounds voor de muziek. Mijn computer liep niet helemaal soepel. Er zaten wat kabels verkeerd aangesloten. En het programma deed ook niet helemaal wat hij normaal gesproken wel behoort te doen. Toen de geluidskaart vervolgens ook nog eens begon te storen, was dat voor mij duidelijk even te gaan zitten. Ik keek naar de tijd. Het was 23:50. 10 minuten voor 8 augustus. Duidelijk niet de “tijd” om te starten. Ik besloot te mediteren, en in die meditatie vroeg ik om een “teken” wanneer het tijd was om te starten met het creëren van de muziek. Het teken kreeg ik in de vorm van muziek. Zoals gebruikelijk. De melodie van “line for Lion’s” van Gerry Mulligan. Ik opende mijn ogen, en het was 0:00 uur. En ik startte met het verzamelen van het klankenpallet voor deze creatie. Dat doe ik zoals gebruikelijk heel intuitief. En al snel trof ik de verf om mee te schilderen. Ik drukte op de rode opnameknop. En de eerste muzikale penseelstreken kwamen tot leven. Nadat de basis was gelegd, pakte ik de andere kwasten, en mengde andere kleuren samen. Heel intuitief in het moment liet ik de klanken die ik hoorde neerdalen op de zwart witte toetsen van het digitale klavier. Rond half 2 begon wederom de geluidskaart te haperen. Het was de hoogste tijd even een tukkie te gaan doen.

 
 
 
20180216 DSC 4442

Alles op “zijn” tijd.

 
1 van de belangrijkste dingen die ik geleerd heb de laatste tijd is om niet te forceren. Een muziekstuk als deze, ontstaat in het moment, en de vele lagen die er in zitten, komen organisch tot stand. Ik gebruik daarvoor wel een stuk of 18 verschillende sounds. Het is dus anders dan bij een intuïtief stuk piano. Dat kost zoveel tijd als het duurt. Dit kost al 18 keer de lengte van het stuk om in te spelen. Daarbij komt ook nog eens het boetseren, mixen van de geluiden. Daarvoor komt het luisteren heel nauw. 
 

In het verleden ging ik vaak pas naar bed als de muziek klaar was. Dat kon diep in de nacht zijn, of pas nadat de zon alweer was opgekomen. Zo heb ik Porgy & Bess bewerkt. En als ik dan wakker werd, begon ik aan de volgende stukken. 

 
 
Overdag op deze 8ste augustus, nam ik tussen alle bedrijven door de momenten om verder aan de muziek te werken. Dat viel tegen. Mijn geluidskaart bleef tegen sputteren. Ik was een aantal uren kwijt de technische problemen op te lossen. Ik wilde eigenlijk het af hebben nog voordat de dag voorbij was. Door het technische oponthoud wist ik dat dat wel eens anders kon gaan lopen. Ik besloot het even te laten. En ben met de kinderen nog even wat te gaan spelen. Hapje eten, en samen met Lieke nog een serie te kijken. Het raamwerk van de muziek stond toch al. Het fundament, de kaders, leidraad was er. Het was een kwestie van verder uitwerken. Na een nachtje te hebben geslapen, betrad ik na het ontbijt mijn muzikale heiligdom op zolder weer. Een heerlijke plek om te zijn. Daar vergeet ik tijd, plaats en omgeving. Op die manier kan ik heerlijk helemaal “zijn” in het moment met de muziek. Een heldere ingeving zorgde ervoor dat ik het technische probleem meteen oploste. Ik kon verder met wat ik wilde. Aangezien Lieke aan het werk was, en de kinderen vakantie hadden, kon ik niet de hele tijd boven aan het “werk” zijn. Na de nodige spelletjes, ging ik na de lunch even aan de slag. Milo en Miucha waren lekker aan het spelen met de playmobile. Het regende. Een unicum deze zomer.
 

Ik was lekker bezig. De ene na de andere klodders muzikale verf streek ik op mijn digitale noten canvas. De deur van mijn homestudio ging open. Miucha kwam binnen. Ze hoorde de muziek zong de toon die ze hoorde. Spontaan bedacht ik dat ze wel 3 noten kon inzingen. Nou dat wilde ze wel. Zo ontstond haar eerste opname in een compositie van Papa.

IMG 1200
 

De opening van de Leeuwenpoort op 8-8-2018.

 
 
 
Deze grote transformatie staat voor de verhoging van trillingsfrequentie naar een hoger bewustzijn. Op het internet is genoeg informatie te vinden over dit fenomeen. Ik wil er nog wel even over kwijt wat het mij allemaal brengt. De afgelopen periode vind ik steeds meer een soort van overgave aan de stroom. En dat geeft mij rust. Ik merk dat ik minder aan het forceren ben. Ik ervaar rust in de balans tussen alles wat ik doe, mijn werk en prive leven. Ik doe waar ik blij van wordt. Ik besef me dat ik niet alles tegelijk kan dan, wat ik in mijn hoofd heb. Ik ben niet mijn ideeën  en gedachtes. Ik heb ze. En ik hoef niet iets met al deze ingevingen. Ik stem beter af op wat die dingen doen waar ik blij van word. En 1 van de dingen waar ik heel blij van word is de muziek die ik heb mogen ontvangen, en hieronder aan de rest van de wereld hoorbaar maak.  Ik hoop dat je er veel plezier aan mag beleven, en het iets voor je mag doen. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met deze bijzondere Portal en de muziek. Laat het hier in de comments achter.

Lees hier meer over muziek & meditatie

Down by the riverside

Down by the riverside

Aan de oevers van de rivier. Even helemaal tot rust komen in de hectiek van het leven, in een drukke stad. Het aangezicht van de “kustlijn” van de Hanzestad Deventer aan de IJssel.In alle drukte van het dagelijks bestaan, kunnen we onszelf wel eens vergeten, of...

lees meer

Sunrise at the lakeside

Sunrise at the lakeside

Vroeg uit de veren. Voor de video’s ga ik voor de zonsopkomst vroeg op pad. De wekker gaat dan terwijl de rest van het huis nog slaapt. Na het nuttigen van een ontbijtje ga ik dan op pad. Ik kijk dan uiteraard naar buiten, om de weersomstandigheden te peilen. De...

lees meer

Pyramids

Pyramids

“De pyramide is een plek waar hemel en aarde zich verbinden. De piramiden hebben door een interne en externe Fibonacci spiraal een verbindende functie met de kosmos.” uit het boek “Kudumiyamalai bronfrequenties ontcijferd” van Etnomusicologe Marret VonhoffMuziek,...

lees meer

5 minuten pauze

5 minuten pauze

Een dag zit vaak volgestopt met 101 afspraken en verplichtingen. Je staat ‘s ochtends op, zorgt ervoor dat iedereen zijn ontbijtje krijgt, maakt de lunch voor de kinderen die je vervolgens snel na het getreuzel naar school brengt. Je haast je naar je werk, waar je...

lees meer

Autumn Paradise

Autumn Paradise

Is dit Afrika?…Is het een steppe?…Een woestijn?…Een strand?…Nee, het zijn de Soesterduinen.Deze bijzondere plek in het midden van het land doet idilisch aan.Duinen, heide terreinen en bos. Alles in een. Voor mooie natuur, een beetje wegdromen van de ratrace van het...

lees meer

Spread your wings

Spread your wings

Het oude koninklijk paleis Soestdijk is de plek waar koningin Juliana en prins Bernhard woonde. Dit iconische pand wordt gekenmerkt door de beide zijvleugels. In deze muziekvideo bespeeld door de reflectie van de ondergaande zon tijdens op deze herfstdag eind...

lees meer

Embracing the Innerchild

Embracing the Innerchild

Dronebeelden gemaakt bij den Treek in Leusden. Omarm en knuffel je innerlijk kind. Jij bent de enige die jezelf gelukkig kan maken. Herinner jouw innerlijk kind. Voed het met inspiratie. Waar je hart een sprongetje van maakt....

lees meer

Slapeloosheid

Slapeloosheid

Insomniacs. Speciaal voor een tv serie " slapelozen" (die in november wordt uitgezonden) heb ik deze muziek gemaakt. Tijdens de opname sessie was de filmploeg aanwezig. De filmbeelden zijn geschoten tijdens de zonsopkomst bij de hei van het Goois natuurreservaat....

lees meer

Een rondje in de wijk

Een rondje in de wijk

Even een ommetje maken. tussen de drukte van de winkels, woon werk verkeer even naar de rand van de wijk met de Foortse torens, en dan de Laak met aan je rechterhand de uitgestrekte polder. En dan bij de zonsopkomst een beetje nevel als kadootje. Ik ben blij dat...

lees meer

Droomkastelen bouwen

Droomkastelen bouwen

Noodzakelijk kwaad. Wat heeft een mens nodig om te leven? Eten en een dak boven je hoofd. Toch? Goed. Stel je voor dat dat geregeld is. En je hoeft niet zoals vroeger dagelijks als jager op pad om eten te scoren voor je gezin. Wat maakt het leven als mens...

lees meer

Op 24 april zullen Michiel en zijn muzikale vrienden zijn eigen composities spelen. Deze zijn terug te vinden op zijn verschillende albums. En enkele die in de nabije toekomst op een nieuw album zullen verschijnen. Tijdens het concert is er ruimte voor verhalend samenspel. De composities zijn het vertrekpunt voor de muzikale synergy van de 4 heren. De inspiratie van de muziek zijn bespiegelingen op het dagelijks leven. Serieus en speels gaan improviserend hand in hand. Contemplatief, persoonlijk, homages  dan weer speels, uitbundig, luchtig met een knipoog naar de grote muzikale inspiratiebronnen uit de jazz, klassieke, Braziliaanse en pop muziek. Laat je verassen door de improvisaties van dit muzikale gezelschap. Lees in de blogs hieronder over Michiel zijn muziek en zijn inspiratie.

Luister hier de muziek:

Michiel Buursen & Friends.
Michiel Buursen: piano & keyboards
Taco Nieuwenhuizen-Segaar: bas
Wim Kegel: drums
George Pelupessy: percussie
Michiel Buursen plays Jobim Dualogy
Blog, Inspiratie

Dualogy, Michiel Buursen plays Jobim

Sometimes everything comes together at the same time. The pieces of the puzzle t together, everything seems logical, one thing leads to another and something special arises. Michiel Buursen plays Jobim.About this cd:On the one hand, the idea of doing a pro- ject of...

Ken Ishiwata & Michiel Buursen
Blog, Inspiratie

Marantz

Ken Ishiwata’s 30’th Anniversary (2009.MARANTZ.SACD)To mark the introduction of a new series of Marantz Reference components, the Marantz KI Pearls, this very special hybrid Super Audio CD was created for this occasion. This album of demo-quality tracks was...

20131212 DSC 4869
Blog, Inspiratie

Scheitelen

“Hoe kan dat nou, het lijkt wel of alles vals begint te klinken?” hoor ik enigszins paniekerig in mijn koptelefoon, terwijl ik een Rhodespartij voor de cd Colors of Jazz van Katelijne van Otterloo in de Pouwer Sound studio inspeel. Hmm, dacht ik bij mezelf, dit heb...

Ahmad Jamal & Michiel Buursen 2014
Blog, Inspiratie

Ahmad Jamal

Jazz festival Amsterdam 1990Het was de zomer van 1990. Het eerste jaar van het conservatorium zat erop en de propedeuse was binnen. Het jazzfestival in Amsterdam stond voor de deur. Ik had me opgegeven om als vrijwilliger aan het festival mee te helpen.Verlekkerd...

Michiel Buursen
Blog, Inspiratie

Echo uit het verleden

Hier sta ik stil bij mijn composities tot aan mijn eindexamen van het conservatorium en mijn trio. Alias Monk tot Drils & Skills. De dag van mijn toelatingsexamen in Hilversum in mei 1989, 16 was ik, speelde toen een eigenhandig bluesje. Alias Monk. Samen met...

JD Walter & Michiel Buursen
Blog, Inspiratie

De studio in met een oud huisgenoot

Man in pak. Begin jaren 90 leerde ik JD Walter kennen. De eerste keer dat ik hem zag was in het oergezellige maar oude vervallen barak van het Hilversums conservatorium op de Groest. Ik zat koffie te drinken en zag een jongeman keurig netjes in pak met aktetas...

Michiel Buursen piano
Blog, Inspiratie

audio biografie

Mijn levensverhaal verteld aan de hand van mijn eigen composities uitgebracht op diverse albums.Centre of the innerself: Een proces van muzikale ingevingen. De tracks op dit album zijn heel divers. Waar mijn vorige albums vooral akoestisch zijn, heb ik me op dit...

Michiel Buursen
Blog, Inspiratie

Muziek maken in het moment

Als pianist componist arrangeur heb ik veel projecten samen met diverse mensen gewerkt. Voor dit album was ik helemaal alleen. Ik kon met mijn aandacht volledig naar binnen, naar de muziek gericht. Alle vrijheid en ruimte. Een bijzondere gewaarwording. De stilte...

Wim Kegel
Podcast

Wim Kegel

Michiel Buursen muziek & producties · Podcast Eigen Wijzen Aflevering 7: Wim KegelAflevering 7: Wim Kegel. Hij speelt mee op de albums “Dualogy Michiel Buursen plays Jobim”, “Awakenications”, “Standards At Qubic” Ken Ishiwata’s 30’th Anniversary.Lees hier onder...

Henk Elkerbout Rogier van Otterloo Ferdinand Povel
Blog, Inspiratie

Henk Elkerbout

Bouwen aan je muzikale vocabulaire. Als musici zijn wij schatplichtig aan de generaties voor ons. Ik voel me een bevoorrecht mens om van enkele toonaangevende musici uit de jazzwereld, te hebben mogen leren. Ik zal per persoon een specifieke praktische oefening  er...

Jasper Somsen
Podcast

Jasper Somsen

Michiel Buursen muziek & producties · Podcast Eigen wijzen aflevering 4: Jasper SomsenAflevering 4: Jasper Somsen. Hij speelt mee op de albums "Dualogy Michiel Buursen plays Jobim", "Awakenications", "Standards At Qubic"Lees hier onder alle berichten waar...

Michiel Buursen keyboards
Blog, Inspiratie

Piano, Rhodes, plug-ins en analoge synts

Je ziet mij het meest achter een mooie vleugel of piano. Op de meeste albums bespeel ik deze dan ook. Ik bespeel ook nog meer. Over die diverse instrumenten hier nu mijn verhaal. https://youtu.be/u7314DcXyMY Rhodes Vanaf mijn 5de was er bij ons in huis een piano....

Michiel Buursen
Blog, Inspiratie

Centre of the Innerself (CD)

Qubic Music is een samenwerking van soundengineer Jasper Bom en musicus Michiel Buursen. Samen zijn ze in 2014 gestart met de drieluik Qubic Music presents. Centre of the innerself is de 3de in de rij. De andere 2 zijn: JD Walter & Michiel Buursen trio :...

Qubic Music presents
Blog, Inspiratie

Qubic Music drieluik

Qubic Music. Een samenwerking tussen geluidstechnicus Jasper Bom en musicus Michiel Buursen. Wat begon als een experiment, mondde uit in een 3 luik. Samen met 10 musici hebben wij dit in 3 unieke albums weten te vangen.“Centre of the innerself” Dit album bestaat...

Michiel Buursen trio Jasper Somsen Wim Kegel
Inspiratie

Thelonious Monk 100 jaar

Als puber raakte ik verslingerd aan de jazz, naast klassieke muziek, die mij tot mijn tienerjaren de liefde voor de muziek heeft gebracht. 1 van de momenten die me altijd bij zal blijven, is een repetitie bij Torsten, de bassist van 1 van mijn jazz ensembles. Hij...

zonsopkomst Bodrum Michiel Buursen
Blog, Inspiratie

What if

What if... (in memory of my little big sister) Composition film, script, editing by Michiel Buursen. What if .... you were here on this earth today? As the fifth child of my father and mother. Would you have a family of your own? Would you travel around the globe...

Vecht Weesp Michiel Buursen
Blog, Inspiratie

Tonny & Tommie

Lieve Thomas Posthuma, bedankt voor je lieve vriendschap, je zit voor altijd in mijn hart. Ik koester de mooie herinneringen. Je bent nu weer bij je grote liefde Tonny, stralend als 2 sterren aan de hemel. Gisteren hebben we tijdens de uitvaart afscheid van je...

kasteel groeneveld zonsondergang Michiel Buursen
Reflections of light

her-inneren

In het heden kan je verrast worden door iets dat je weer herinnert aan een parel uit het verleden. Iets dat altijd aanwezig is, maar ergens ver weg in je on(der)bewustzijn weggestopt zit. Dat had ik met deze compositie. Ik had hem op mijn 21ste gecomponeerd, en...

Vathorst polder zonsondergang Michiel Buursen
Reflections of light

inkak momentje?

Na een dag in de studio opnames te hebben gemaakt samen met andere musici was ik nog even voor mijn solo album State of Mine aan het spelen geslagen. Ik zou even een hapje thuis gaan eten en dan zou ik met Jasper Bom nog even wat voor een jingle inspelen. Eenmaal...

Herfst bij kasteel Groeneveld
Reflections of light

Echoes from a lost generation

Landgoed Groeneveld in herfstkleuren.De bladeren verkleuren en vallen van de boom. Een prachtig schouwspel die de cycles van de natuur in seizoenen aan ons kado geeft. In de herfst is het een kwestie van loslaten. De muziek waar ik de videoclip op gemonteerd heb...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This