Piano, Rhodes, plug-ins en analoge synts
Michiel Buursen keyboards
Je ziet mij het meest achter een mooie vleugel of piano. Op de meeste albums bespeel ik deze dan ook. Ik bespeel ook nog meer. Over die diverse instrumenten hier nu mijn verhaal.

Rhodes Vanaf mijn 5de was er bij ons in huis een piano. Op mijn twaalfde ging ik in de lokale big band spelen. Op een buitenoptreden toen ik 14 was, was er een keer geen piano voorradig. Big Band leider Bart Bijleveld had iets anders voor me geregeld. Een van zwarte tolex voorzien toetseninstrument. Toen ik de toetsen aanraakte was ik meteen betoverd. Het had een bijzondere sound. Ik herkende hem van platen die ik had. Niet veel later zou ik zelf een Rhodes tot mijn beschikking hebben.
eerste-keer-rhodes
Later heb ik er nog een gekocht voor reserve onderdelen, en het moment dat ik een suitecase Rhodes kon bemachtigen heb ik dat ook gedaan. 500 gulden! En de sloop Rhodes 225 gulden. Tja, ten tijde dat ik verknocht was aan de magische eerste elektrische piano gemaakt van vliegtuigonderdelen door meneer Harold Rhodes, wilde eigenlijk niemand hem meer hebben. Eind jaren 80, begin jaren 90 was hij uit de mode. Ik kan me herinneren dat pianist Bertil Bustra en ik de enige waren die hem bespeelde tijdens mijn periode op het Hilversums conservatorium. Nu zijn ze niet meer aan te slepen en wil iedereen er weer een. Tot ongeveer 10 jaar geleden sleepte ik het kolossale onhandelbare apparaat mee tijdens optredens. Vaak werd ik voor gek versleten. Maar de sound en het plezier dat ik er aan beleefde was het me waard. Inmiddels was ik al in het bezit van een 3de Rhodes, die ik gebruikte voor onderdelen. Ik had deze voor 225 gulden op de kop getikt.
rhodes scaled

Voor de opnames van de sessie’s voor Qubic Music heb ik de sound helemaal getweakt. Omdat het allemaal mechanisch is, heb je de mogelijkheid de klank naar smaak te intoneren. Zij bestaat net als bij een piano middels hamers en snaren (bij een rhodes zijn dat ijzeren staafjes tines genaamd). En halverwege de opname periode heb ik zelfs de hele binnenkant van de rhodes van de ene met de andere verwisseld. Omdat de tines een ander karakter hebben.

20140531 DSC 7832

Ook de vleugel die Jasper voor zijn studio heeft gekozen, hebben we onder handen laten nemen, om de sound en speelplezier te optimaliseren. Daarvoor lieten we Matthijs Jongepier opdraven. Tijdens de opnames van mijn album “Awakenications” heb ik hem leren kennen. Lees hier het blog over onze eerste ontmoeting.

Rond de jaren 90 kwam ik voor het eerst met synthesizers in aanraking. In mijn vorige blog vertel ik over de extra dimensie die het mij gaf in combinatie met het opnemen op de computer. Voor het album Centre of the Innerself heb ik naast de prachtige vleugel en mijn eigen suitcase rhodes gebruik gemaakt van analoge synthesizers van Rene Schardt. Hij heeft een bijzondere collectie vintage instrumenten die een zeer warme sound geven.

Waldorf Microwave, Hammond B3 Roland MKS-80, Elka Synthex, Moog Minimoog, Korg Mini 700s, Roland JX8P, Oberheim OB-Mx, Prophet 10,Suitecase Rhodes, Omnisphere, Akai Advance, Korg M1, Korg Wavestation sr, Roland JV1080 en Yamaha CP1.

Plug-ins

Naast al deze bijzondere gear, heb ik ook gebruik gemaakt van de nieuweste technieken op het synthesizer gebied. Tegenwoordig heb je de mogelijkheid om hele gave sounds te creëren op d computer. Met een keyboard stuur je dan de plug-ins aan. En hier heb ik iets unieks kunnen maken. Het hergebruiken van eigen opgenomen track een nieuwe sound maken. Dat was nog niet eerder mogelijk. Met de Omnisphere van Spectrasonics kan dat. En hoe? Dat laat ik in dit filmpje zien.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This