Thelonious Monk 100 jaar - Michiel Buursen Skip to main content

Thelonious Monk 100 jaar

By januari 6th, 2020audiobiografie, His(s)tory, Inspiratie

Thelonious Monk 100 jaar

Als puber raakte ik verslingerd aan de jazz, naast klassieke muziek, die mij tot mijn tienerjaren de liefde voor de muziek heeft gebracht. 1 van de momenten die me altijd bij zal blijven, is een repetitie bij Torsten, de bassist van 1 van mijn jazz ensembles. Hij draaide een langspeelplaat van Monk. Een pianist die allemaal eigen werk vertolkte. En wij speelden enkele van zijn stukken.

Tijdloze geest

In de muziekgeschiedenis tussen alle grootheden, componisten, maestro’s en virtuozen zijn er altijd een paar die op de 1 of andere manier van de buiten category zijn. Die hun eigen plek opeisen. Naast alle kenmerken van de andere invloedrijke en meesterlijke smaakmakers van het muzikale speelveld. Die zo eigenzinnig authentiek en onnavolgbaar zijn. Thelonious Sphere Monk was er daar 1 van. Opgroeiend te midden van de pioniers van het bebop tijdperk, voegde hij iets toe waarmee hij tijdloos was en is. Wars van alle conventies, dogma’s en stijlen. Zijn melodieën overstijgen de horizontale en verticale manier van denken. Zijn harmonische vondsten reiken verder dan de standaard sequensen. Hij werkte samen met alle grote der aarde uit die tijd. En maakte ook mensen groot met het vertolken van zijn composities. Soms, recht, bonkig en hoekig, dan weer lyrisch, melancholisch. Dynamisch en contrastrijk. Alle kleuren vind je in zijn muziek terug.

Films

Zijn compositie Round Midnight stond midden jaren 80 weer helemaal in de belangstelling. In 1987 verscheen de gelijknamige film, met in de hoofdrol geen acteur maar jazz saxofonist Dexter Gordon. En de muzikale eindverantwoordelijke was niemand minder dan Herbie Hancock. Mocht je de film nog niet kennen, zeker een aanrader.

Een andere bijzondere documentaire/film volgt een tijd lang de componist eind jaren 60. De titel draagt tevens de naam van 1 van zijn composities. Straight No Chaser.

Inspiratie voor generaties na hem

Vele musici zijn door hem geïnspireerd.Er zijn talloze homages van vermaarde musici. En er is een hele prestigueze Amerikaanse jazz award naar hem vernoemd. Deze is door collega’s en oud medestudenten van mij aan het Hilversum’s conservatorium gewonnen, namelijk Jesse van Ruller en Michiel Borstlap. Als jonge componist ben ik door het genie Monk geïnspireerd geraakt, en componeerde een blues in de “geest” van hem. Dit eigen werkje heb ik tijdens mijn toelatingsexamens in Enschede (vooropleiding) en het conservatorium in Hilversum gespeeld. Het eerbetoon is ook terug te vinden op mijn trio album “Awakenications”. De compositie is getiteld: Alias Monk. Vandaag is het 100ste geboortedag van Thelonius Monk.

in audiobiografie, His(s)tory, Inspiratie

Thelonious Monk 100 jaar

Als puber raakte ik verslingerd aan de jazz, naast klassieke muziek, die mij tot mijn tienerjaren de liefde voor de muziek heeft gebracht. 1 van de momenten die me altijd…
Read More
in audiobiografie, Inspiratie

Scheitelen

"Hoe kan dat nou, het lijkt wel of alles vals begint te klinken?" hoor ik enigszins paniekerig in mijn koptelefoon, terwijl ik een Rhodespartij voor de cd Colors of Jazz…
Read More
in audiobiografie, Blog, His(s)tory, Inspiratie

Piano, Rhodes, plug-ins en analoge synts

De keyboards op het album Centre of the Innerself Je ziet mij het meest achter een mooie vleugel of piano. Op de meeste albums bespeel ik deze dan ook. Ik…
Read More
in audiobiografie, Blog, His(s)tory, Inspiratie, Kunst van het leven

Album “Centre of the Innerself

Album gelanceerd op 15 september 2017. Qubic Music is een samenwerking van soundengineer Jasper Bom en musicus Michiel Buursen. Samen zijn ze in 2014 gestart met de drieluik Qubic Music…
Read More
in audiobiografie, Blog, His(s)tory, Inspiratie, Kunst van het leven

Muzikale reis van mijn leven

De composities Subconscious Past en Distractions zijn beide in de jaren 90 op de atari computer gecomponeerd. Hierboven hoor je eerst een gedeelte van de originele compsitie die langzaam overgaat…
Read More
in audiobiografie, His(s)tory, Inspiratie, Kunst van het leven

beeldvorming

Op bezoek bij Oma Marie op 12 hoog. Ik stond in de keuken. Dat deed ik altijd als ik bij mijn oma was. Ik was aan het logeren. In de…
Read More
in audiobiografie, Blog, His(s)tory, Inspiratie, Kunst van het leven

Muziek maken in het moment

Een moment van puur "zijn" Als pianist componist arrangeur heb ik veel projecten samen met diverse mensen gewerkt. Voor dit album was ik helemaal alleen. Ik kon met mijn aandacht…
Read More
in audiobiografie, Inspiratie, Podcast

Podcast eigen wijzen

Wat is de drijfveer van succesvolle ondernemers? In gesprekken met inspirerende ondernemers om mij heen, vind ik daar antwoorden op.In de eerste reeks gesprekken zoek ik het dicht bij huis.…
Read More
in audiobiografie, Blog, His(s)tory, Inspiratie

Michiel Buursen trio

Cd JD Walter & the Michiel Buursen trio “standards at Qubic”(2016) Het album is een samenwerking tussen Michiel zijn oud huisgenoot, JD Walter, van 20 jaar geleden. De New Yorkse…
Read More
in audiobiografie, Blog, His(s)tory, Inspiratie, Kunst van het leven

Center of the innerself

Cd release vrijdag 15 september 2017 om 20:15 in het Brinkhuis te Laren. Entree 15 inclusief cd. tickets Qubic Music presents "centre of the innerself" Dit album is een bloemlezing…
Read More
in audiobiografie, Blog, His(s)tory, Inspiratie

De studio in met een oud huisgenoot

Begin jaren 90 leerde ik JD Walter kennen. De eerste keer dat ik hem zag was in het oergezellige maar oude vervallen barak van het Hilversums conservatorium op de Groest.…
Read More

Leave a Reply

info@michielbuursen.nl