0

Thelonious Monk 100 jaar

Als puber raakte ik verslingerd aan de jazz, naast klassieke muziek, die mij tot mijn tienerjaren de liefde voor de muziek heeft gebracht. 1 van de momenten die me altijd bij zal blijven, is een repetitie bij Torsten, de bassist van 1 van mijn jazz ensembles. Hij draaide een langspeelplaat van Monk. Een pianist die allemaal eigen werk vertolkte. En wij speelden enkele van zijn stukken.

Tijdloze geest

In de muziekgeschiedenis tussen alle grootheden, componisten, maestro’s en virtuozen zijn er altijd een paar die op de 1 of andere manier van de buiten category zijn. Die hun eigen plek opeisen. Naast alle kenmerken van de andere invloedrijke en meesterlijke smaakmakers van het muzikale speelveld. Die zo eigenzinnig authentiek en onnavolgbaar zijn. Thelonious Sphere Monk was er daar 1 van. Opgroeiend te midden van de pioniers van het bebop tijdperk, voegde hij iets toe waarmee hij tijdloos was en is. Wars van alle conventies, dogma’s en stijlen. Zijn melodieën overstijgen de horizontale en verticale manier van denken. Zijn harmonische vondsten reiken verder dan de standaard sequensen. Hij werkte samen met alle grote der aarde uit die tijd. En maakte ook mensen groot met het vertolken van zijn composities. Soms, recht, bonkig en hoekig, dan weer lyrisch, melancholisch. Dynamisch en contrastrijk. Alle kleuren vind je in zijn muziek terug.

Films

Zijn compositie Round Midnight stond midden jaren 80 weer helemaal in de belangstelling. In 1987 verscheen de gelijknamige film, met in de hoofdrol geen acteur maar jazz saxofonist Dexter Gordon. En de muzikale eindverantwoordelijke was niemand minder dan Herbie Hancock. Mocht je de film nog niet kennen, zeker een aanrader.

Een andere bijzondere documentaire/film volgt een tijd lang de componist eind jaren 60. De titel draagt tevens de naam van 1 van zijn composities. Straight No Chaser.

Inspiratie voor generaties na hem

Vele musici zijn door hem geïnspireerd.Er zijn talloze homages van vermaarde musici. En er is een hele prestigueze Amerikaanse jazz award naar hem vernoemd. Deze is door collega’s en oud medestudenten van mij aan het Hilversum’s conservatorium gewonnen, namelijk Jesse van Ruller en Michiel Borstlap. Als jonge componist ben ik door het genie Monk geïnspireerd geraakt, en componeerde een blues in de “geest” van hem. Dit eigen werkje heb ik tijdens mijn toelatingsexamens in Enschede (vooropleiding) en het conservatorium in Hilversum gespeeld. Het eerbetoon is ook terug te vinden op mijn trio album “Awakenications”. De compositie is getiteld: Alias Monk. Vandaag is het 100ste geboortedag van Thelonius Monk.

oktober 10, 2017 in albums, audiobiografie, Cd "Awakenications", Dedications, Discografie

Thelonious Monk 100 jaar

Als puber raakte ik verslingerd aan de jazz, naast klassieke muziek, die mij tot mijn tienerjaren de liefde voor de muziek heeft gebracht. 1 van de momenten die me altijd…
Read More
september 3, 2017 in albums, audiobiografie, Cd "Awakenications"

Scheitelen

"Hoe kan dat nou, het lijkt wel of alles vals begint te klinken?" hoor ik enigszins paniekerig in mijn koptelefoon, terwijl ik een Rhodespartij voor de cd Colors of Jazz…
Read More
september 3, 2017 in audiobiografie, Blog, centre of the innerself, qubic music

Piano, Rhodes, plug-ins en analoge synts

De keyboards op het album Centre of the Innerself Je ziet mij het meest achter een mooie vleugel of piano. Op de meeste albums bespeel ik deze dan ook. Ik…
Read More
mei 8, 2014 in audiobiografie, Cd "Awakenications"

Echo uit het verleden

De wortels van het album Awakenications Hier sta ik stil bij mijn composities tot aan mijn eindexamen van het conservatorium en mijn trio. Alias Monk tot drils & Skills. De…
Read More
mei 2, 2014 in albums, audiobiografie, Cd "Awakenications", Dedications

Bijzondere connectie

Een van de tracks op mijn cd "Awakenications"draagt de titel "Ahmad's gift". 17 augustus 2014 overhandigde ik Ahmad Jamal mijn cd in Middelheim. Hoe, wat en waarom ik dit nummer…
Read More
december 29, 2008 in audiobiografie, Dedications

muziek luisteren door de jaren heen.

Afgelopen maandag of dinsdag, de afgelopen dagen dagen leef ik zonder agenda, zat ik beneden in mijn luie stoel, met een heerlijk kopje cappuccino, voor mijn nieuwe speeltje de squeezebox…
Read More

info@michielbuursen.nl