Times, they are changing - Michiel Buursen Skip to main content

Times, they are changing

By december 16th, 2019Blog, Kunst van het leven
“Ik ken dat nummer niet van het album die je nu noemt.”
Een cursist beschreef een versie van Spain van Chick Corea van het album “light as a feather”. Hij kende die versie, het stond alleen op 1 of ander compilatiealbum die hij op spotify vond. Hij vond een cd luisteren wel wat hebben. Dat gaf hem rust. “Dan kan je namelijk het hele album horen, zonder te swipen.” Ik zei:”dat kan met spotify toch ook?” Ja, dat was waar, maar daar was hij toch sneller afgeleid. Een interessante conclusie. Het zette mij aan het denken.

In deze tijd hebben we mogelijkheden om sneller bij informatie te komen dan pak hem beet 30 jaar geleden. Is dat dan ook de reden dat we sneller, afgeleid zijn, of ons maar korter met iets bezig houden?

Terwijl ik dit schrijf, zijn de kinderen die momenteel vakantie hebben, buiten op de trampoline aan het springen. Dit doen ze nu al een paar uur, met onderbreking van de lunch. Jaha, de nieuwe generatie is vluchtig en alleen maar met allerlei apparaten bezig. Dat hebben ze vanochtend na het wakker worden inderdaad even gedaan. En ja, daar kunnen zij zich helemaal in verliezen. Er is ook zoveel leuks te ontdekken op die apparaten. Als je 1 ding kijkt, willen ze vaak daarna verder. Als je niet uitkijkt gaat dat heel lang door. Tegelijkertijd is er dus het uren buitenspelen, bewegen, met vriendjes politie en boefje spelen. Dus wat is er nou allemaal veranderd. Veel en niet veel.

Ok, even terug naar het spotify verhaal. Hoe cool is het dat we momenteel zo gemakkelijk  bij alle informatie, en zo dus ook bij allerlei muziek kunnen. Hierover lees je in een eerder blog (muziek luisteren door de jaren heen)van 10 jaar geleden. Even los van het feit dat wij makers er niet veel, bijna niets, van terug zien aan royalty’s. Dat is een heel ander onderwerp, waar ik in de toekomst nog wel eens wat aandacht aan wil wijden. Waar de generaties voor ons zaten te wachten tot er een plaat uitkwam van Miles Davis, en ze met elkaar afspraken om dan vervolgens samen deze ronde schijf helemaal grijs te draaien, is dat nu compleet anders. Dat heeft heel veel voordelen, en ook nadelen. Ik ben zelf een verzamelaar, en vind het heerlijk om inzicht in een ontwikkeling van een musicus te horen. Vandaar dat ik graag complete discografieën luister alsook autobiografieën lees. Dat is met de digitale platforms bijna onmogelijk. Daar zwerven namelijk niet alleen de originele albums. Ook verzamelalbums en bootlegs (illegale opnames) zijn er te vinden. En er is totaal geen onderscheid tussen gemaakt. Niet gerangschikt op jaartal e.d. En dan is er vaak ook nog eens besloten om er alternatieve tracks bij te plaatsen. Dit heeft ook voor en nadelen. Eerst maar even het voordeel. Je hebt de mogelijkheid om een ontwikkeling van de studio werkwijze van de betreffende musici te horen. En kan er zodoende achter komen wat er in de muziek vast staat, gearrangeerd is en wat geïmproviseerd. Interessant studiemateriaal. Nadeel: er is door de musici bewust gekozen voor een bepaalde track. En een album is vaak ook een doordacht concept, waarmee een verhaal verteld wordt. Dit wordt hiermee, net als bij compilaties trouwens doorbroken.

Bij mijn studenten merk ik dat ze vaak op zoek gaan naar uitvoeringen van muziekstukken. En dan komen ze vaak bij versies van de zogenaamde “huis, tuin en keuken musici.” Deze vaak goedbedoelde adviezen, versies zijn zo ver bij de bron vandaan, dat de kans groot is dat de studenten er een aparte techniek door leren en/of een niet wenselijke standaard op nahouden. Ook het platform spotify heeft net als YouTube deze ruis wat betreft muziek.

Waar een halve eeuw geleden men best moeite moest doen om iets waardevols te leren, heb je dat dus tegenwoordig ook nog nodig, om door alle ruis heen te zoeken. Wat dat betreft is snelheid en zorgvuldigheid niets meer of minder dan in andere tijden. En daar komen de kinderen ook weer om de hoek kijken, die nu aan het timmeren zijn, en af en toe binnen op de mobieltjes kijken of er nog berichten zijn. ’Times, they are changing.” Het is maar net hoe je het zelf ziet en er mee omgaat en wat je ermee doet. Welk verhaal je verteld, hoort, of ziet.

Benieuwd hoe dit voor jou geldt.

ga je voor de snelle antwoorden, of zoek je tot je de bron hebt gevonden?

Leave a Reply

info@michielbuursen.nl