Waarom van bladmuziek spelen improviseren was
improviseren Michiel Buursen
“Dat was een mooie staaltje improviseren” complimenteerde een man mij. Hij stond uit de kerkbank op en liep recht op mij af.
Geen rare opmerking voor een pianist die als zijn core business jazz en intuïtief spelen heeft. Maar in dit geval had ik van bladmuziek gespeeld. Ik had een klassieke zangeres met het Ave Verum van Mozart begeleid. Het leek wel een contradictie. Bladmuziek en improviseren in 1 zin.
Maar niets is minder waar.
Ik had net een intuïtief stuk op de piano gespeeld. En zangeres Esther Kruiter begeleid met Imagine van John Lenon. Een kerk in Arnhem met een werkelijk schitterende akoestiek. Het event was een netwerkontbijt voor de uitvaartbranche.

Ik was uit gepingeld en zat in de kerkbank op het volgende onderdeel in het programma te wachten. Een oudere dame nam haar plaats in. In haar handen had ze papier in een plastic insteekhoes. Haar vaste begeleider was er niet. En ze zou een mooi stuk klassiek gaan zingen. Midden in haar verhaal richtte ze tot mij en zei:”Ik wist niet dat er een pianist aanwezig was.” En voor ik er goed en wel over na kon denken zat ik in die kerk Mozart avu te lezen.

20161113 IMG 8445

Ik bevond me in een situatie waar ik niet wist wat er komen ging.

Nou kan ik natuurlijk noten lezen. En kan ook best wel een deuntje klassiek uit de vingers krijgen. Maar deze situatie vroeg wel wat van me. Ik werd half voor het blok gesteld. Want, ik wist niet wat ze zou gaan zingen toen ik al achter de piano plaats nam. Ook wist ik niet wat het tempo was, hoe zij het zou gaan interpreteren. Ik had nooit eerder met haar gespeeld. En wist niet hoe zij zou gaan samenwerken.

Ik kon mij alleen maar overgeven aan het moment zelf. En aanwezig zijn in het moment. En vertrouwen erin hebben dat ik de juiste keuze had gemaakt om het wel te doen. Want ja, als je er over nadenkt, was dit nou niet echt mijn terrein. En werd er wat anders van me gevraagd waar ik mij prettig en comfortabel bij voel. Voor het zelfde geld was het een ingewikkeld stuk. Of een hoog tempo waarin ik het noten lezen niet bij zou kunnen houden. Of misschien konden we elkaar muzikaal wel niet vinden.

 

En ja, dat is voor mij improviseren. Van blad spelen was op dat moment improviseren. Uit mijn comfort-zone. Dealen met wat er op dat moment is. Mezelf kwetsbaar op stellen.

 

Uit de comfort-zone

Uiteindelijk heb ik er voor gekozen. Uit de comfortzone. Uit het vertrouwde te stappen. De uitdaging aangaan. In het hier en nu zijn. Overgeven aan wat er dan ook zou zijn. Inclusief de wetenschap dat het misschien wel niet goed zou gaan. Ik nam een risico.

En lef. Dit alles is nodig bij improviseren.

20060605 IMG 2544

Verkleed als Mozart jazz spelen op een bedrijfsevenement voor een opdrachtgever is wel in mijn comfortzone.

En het ging goed. Ik kon het lezen en spelen. De zangeres was blij met de begeleiding. Ik heb geen moment meer van ongemak gevoeld tijdens het spelen. En het publiek complimenteerde me met mijn “improvisatievermogen” en flexibiliteit.
En het ging goed. Ik kon het lezen en spelen. De zangeres was blij met de begeleiding. Ik heb geen moment meer van ongemak gevoeld tijdens het spelen. En het publiek complimenteerde me met mijn “improvisatievermogen” en flexibiliteit.
En uiteindelijk viel het ook erg mee.
Het was maar goed dat ik weinig tijd had om er over na te denken of ik het wel of niet zou doen.
Je kan je in je leven soms druk maken om van alles en nog wat, op het gebied van zekerheid, en veiligheid. Maar je kan ook je gevoel volgen en vertrouwen op jezelf. Dat kan je hele mooie dingen opleveren.
Zou jij wat losser willen en kunnen leven? Je niet meer druk maken om wat anderen van je vinden? Ik kan je daarbij helpen.
van keuze stress naar win-win

van keuze stress naar win-win

“Wil je as. Vrijdag met mijn quartet meespelen ?” Een appje van een saxofonist, waar ik enkele weken mee speelde tijdens een last-minute invalbeurt. Een ware muzikale ont-moeting. Tijdens het spelen voelde het heel vertrouwd, we hoorden en verstonden elkaar goed....

lees meer

Take 5

Take 5

“O, je bent pianist? Wat leuk. Wil je take 5 voor me spelen?’ Pff, daar had ik toch helemaal geen zin in. Pianospelen, muziek maken, mijn passie, mijn roeping, mijn uitlaatklep. En Take 5 een geweldige compositie van Dave Brubeck. Niet perse mijn favoriet, maar dat...

lees meer

Armand van Middendorp

Armand van Middendorp

Eerste hulp bij componeren "Pfff, sta ik toch in de ochtendspits" Ik spreek rond 2002 of 2003.Smartphones en Ipads waren er nog niet.Ik kreeg een sms."Pfff, sta ik toch in de ochtendspits"Op zich geen ongewone zaak voor veel mensen.Maar in dit geval kwam ik niet...

lees meer

Op 24 april zullen Michiel en zijn muzikale vrienden zijn eigen composities spelen. Deze zijn terug te vinden op zijn verschillende albums. En enkele die in de nabije toekomst op een nieuw album zullen verschijnen. Tijdens het concert is er ruimte voor verhalend samenspel. De composities zijn het vertrekpunt voor de muzikale synergy van de 4 heren. De inspiratie van de muziek zijn bespiegelingen op het dagelijks leven. Serieus en speels gaan improviserend hand in hand. Contemplatief, persoonlijk, homages  dan weer speels, uitbundig, luchtig met een knipoog naar de grote muzikale inspiratiebronnen uit de jazz, klassieke, Braziliaanse en pop muziek. Laat je verassen door de improvisaties van dit muzikale gezelschap. Lees in de blogs hieronder over Michiel zijn muziek en zijn inspiratie.

Luister hier de muziek:

Michiel Buursen & Friends.
Michiel Buursen: piano & keyboards
Taco Nieuwenhuizen-Segaar: bas
Wim Kegel: drums
George Pelupessy: percussie
Michiel Buursen plays Jobim Dualogy
Blog, Inspiratie

Dualogy, Michiel Buursen plays Jobim

Soms komt alles samen op het juiste moment. De puzzelstukjes vallen op hun plaats, alles lijkt logisch, het een leidt tot het ander en er ontstaat iets bijzonders. Michiel Buursen plays Jobim.Over deze cd Aan de ene kant was er het idee om een project te doen rond...

Ken Ishiwata & Michiel Buursen
Blog, Inspiratie

Marantz

Ken Ishiwata’s 30’th Anniversary (2009.MARANTZ.SACD)To mark the introduction of a new series of Marantz Reference components, the Marantz KI Pearls, this very special hybrid Super Audio CD was created for this occasion. This album of demo-quality tracks was...

20131212 DSC 4869
Blog, Inspiratie

Scheitelen

“Hoe kan dat nou, het lijkt wel of alles vals begint te klinken?” hoor ik enigszins paniekerig in mijn koptelefoon, terwijl ik een Rhodespartij voor de cd Colors of Jazz van Katelijne van Otterloo in de Pouwer Sound studio inspeel. Hmm, dacht ik bij mezelf, dit heb...

Ahmad Jamal & Michiel Buursen 2014
Blog, Inspiratie

Ahmad Jamal

Jazz festival Amsterdam 1990Het was de zomer van 1990. Het eerste jaar van het conservatorium zat erop en de propedeuse was binnen. Het jazzfestival in Amsterdam stond voor de deur. Ik had me opgegeven om als vrijwilliger aan het festival mee te helpen.Verlekkerd...

Michiel Buursen
Blog, Inspiratie

Echo uit het verleden

Hier sta ik stil bij mijn composities tot aan mijn eindexamen van het conservatorium en mijn trio. Alias Monk tot Drils & Skills. De dag van mijn toelatingsexamen in Hilversum in mei 1989, 16 was ik, speelde toen een eigenhandig bluesje. Alias Monk. Samen met...

JD Walter & Michiel Buursen
Blog, Inspiratie

De studio in met een oud huisgenoot

Man in pak. Begin jaren 90 leerde ik JD Walter kennen. De eerste keer dat ik hem zag was in het oergezellige maar oude vervallen barak van het Hilversums conservatorium op de Groest. Ik zat koffie te drinken en zag een jongeman keurig netjes in pak met aktetas...

Michiel Buursen piano
Blog, Inspiratie

audio biografie

Mijn levensverhaal verteld aan de hand van mijn eigen composities uitgebracht op diverse albums.Centre of the innerself: Een proces van muzikale ingevingen. De tracks op dit album zijn heel divers. Waar mijn vorige albums vooral akoestisch zijn, heb ik me op dit...

Michiel Buursen
Blog, Inspiratie

Muziek maken in het moment

Als pianist componist arrangeur heb ik veel projecten samen met diverse mensen gewerkt. Voor dit album was ik helemaal alleen. Ik kon met mijn aandacht volledig naar binnen, naar de muziek gericht. Alle vrijheid en ruimte. Een bijzondere gewaarwording. De stilte...

Wim Kegel
Podcast

Wim Kegel

Michiel Buursen muziek & producties · Podcast Eigen Wijzen Aflevering 7: Wim KegelAflevering 7: Wim Kegel. Hij speelt mee op de albums “Dualogy Michiel Buursen plays Jobim”, “Awakenications”, “Standards At Qubic” Ken Ishiwata’s 30’th Anniversary.Lees hier onder...

Henk Elkerbout Rogier van Otterloo Ferdinand Povel
Blog, Inspiratie

Henk Elkerbout

Bouwen aan je muzikale vocabulaire. Als musici zijn wij schatplichtig aan de generaties voor ons. Ik voel me een bevoorrecht mens om van enkele toonaangevende musici uit de jazzwereld, te hebben mogen leren. Ik zal per persoon een specifieke praktische oefening  er...

Jasper Somsen
Podcast

Jasper Somsen

Michiel Buursen muziek & producties · Podcast Eigen wijzen aflevering 4: Jasper SomsenAflevering 4: Jasper Somsen. Hij speelt mee op de albums "Dualogy Michiel Buursen plays Jobim", "Awakenications", "Standards At Qubic"Lees hier onder alle berichten waar...

Michiel Buursen keyboards
Blog, Inspiratie

Piano, Rhodes, plug-ins en analoge synts

Je ziet mij het meest achter een mooie vleugel of piano. Op de meeste albums bespeel ik deze dan ook. Ik bespeel ook nog meer. Over die diverse instrumenten hier nu mijn verhaal. https://youtu.be/u7314DcXyMY Rhodes Vanaf mijn 5de was er bij ons in huis een piano....

Michiel Buursen
Blog, Inspiratie

Centre of the Innerself (CD)

Qubic Music is een samenwerking van soundengineer Jasper Bom en musicus Michiel Buursen. Samen zijn ze in 2014 gestart met de drieluik Qubic Music presents. Centre of the innerself is de 3de in de rij. De andere 2 zijn: JD Walter & Michiel Buursen trio :...

Qubic Music presents
Blog, Inspiratie

Qubic Music drieluik

Qubic Music. Een samenwerking tussen geluidstechnicus Jasper Bom en musicus Michiel Buursen. Wat begon als een experiment, mondde uit in een 3 luik. Samen met 10 musici hebben wij dit in 3 unieke albums weten te vangen.“Centre of the innerself” Dit album bestaat...

Michiel Buursen trio Jasper Somsen Wim Kegel
Inspiratie

Thelonious Monk 100 jaar

Als puber raakte ik verslingerd aan de jazz, naast klassieke muziek, die mij tot mijn tienerjaren de liefde voor de muziek heeft gebracht. 1 van de momenten die me altijd bij zal blijven, is een repetitie bij Torsten, de bassist van 1 van mijn jazz ensembles. Hij...

zonsopkomst Bodrum Michiel Buursen
Blog, Inspiratie

What if

What if... (in memory of my little big sister) Composition film, script, editing by Michiel Buursen. What if .... you were here on this earth today? As the fifth child of my father and mother. Would you have a family of your own? Would you travel around the globe...

Vecht Weesp Michiel Buursen
Blog, Inspiratie

Tonny & Tommie

Lieve Thomas Posthuma, bedankt voor je lieve vriendschap, je zit voor altijd in mijn hart. Ik koester de mooie herinneringen. Je bent nu weer bij je grote liefde Tonny, stralend als 2 sterren aan de hemel. Gisteren hebben we tijdens de uitvaart afscheid van je...

kasteel groeneveld zonsondergang Michiel Buursen
Reflections of light

her-inneren

In het heden kan je verrast worden door iets dat je weer herinnert aan een parel uit het verleden. Iets dat altijd aanwezig is, maar ergens ver weg in je on(der)bewustzijn weggestopt zit. Dat had ik met deze compositie. Ik had hem op mijn 21ste gecomponeerd, en...

Vathorst polder zonsondergang Michiel Buursen
Reflections of light

inkak momentje?

Na een dag in de studio opnames te hebben gemaakt samen met andere musici was ik nog even voor mijn solo album State of Mine aan het spelen geslagen. Ik zou even een hapje thuis gaan eten en dan zou ik met Jasper Bom nog even wat voor een jingle inspelen. Eenmaal...

Herfst bij kasteel Groeneveld
Reflections of light

Echoes from a lost generation

Landgoed Groeneveld in herfstkleuren.De bladeren verkleuren en vallen van de boom. Een prachtig schouwspel die de cycles van de natuur in seizoenen aan ons kado geeft. In de herfst is het een kwestie van loslaten. De muziek waar ik de videoclip op gemonteerd heb...

0 reacties

Share This